[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text el_class=”moerk”]Kom tættere på dine egne værdier … styrk din robusthed
Du møder ordene ’robust’ og ’robusthed’ i mange sammenhænge. Tit som en definition af hvordan vi skal være. Og fordi du måske ikke helt ved, hvad der menes med dem, så tolker du og alle andre dem frit og vidt forskelligt ud fra det utal af myter og forestillinger, der er om, hvad det vil sige at være robust.
At efterleve alle de fortolkninger ville være helt umuligt – og også helt forkert. Nogle af de myter, jeg er stødt på, beskriver nemlig fejlagtigt robusthed som:
- Når du er robust, er du usårlig.
- Robusthed gør dig mere effektiv, så du får mere fra hånden.
- Robusthed øger din selvtilstrækkelighed, så du mister følingen med, hvad mennesker omkring dig har brug for.
- Robusthed er noget du er født med – og hvis du ikke har det, så er det bare ærgeligt.
Udsagn som er med til at forplumre billedet af, hvad det vil sige at være robust.
Så hvad vil det egentlig sige at være robust?
Hvad betyder ordet – og hvad betyder det for dig som menneske?
Hvis du slår ordet Robust op i en ordbog, får du følgende beskrivelse:
’ordet robust stammer fra det latinske ord rôbur, der betyder egetræ”
Hvorfor lige egetræ?
Egen er et stærkt træ, som kan blive 400-500 år gammelt – og med sin imponerende hårførhed evner at stå solidt på den samme plet i årevis i al slags vejr. Godt funderet på sit store rodnet. Den første rod egen slår i jorden er en pælerod, som går dybt ned i jorden og finder vand selv i de tørreste perioder … egen er ganske enkelt ’designet’ til at kunne modstå ydre pres og finde smarte løsninger på vanskelige vejrforhold.
Når jeg skal beskrive hvad robusthed er for dig som menneske, vil jeg sige, at:
Robusthed er en måde at tænke og handle på, når stress, intense følelser eller andet upåvirkeligt truer dine evner til at træffe beslutninger.
Når det er sagt, så handler robusthed ikke om, at du skal kunne håndtere svære situationer og følelser uden at blive påvirket. Robusthed er, når du kan træffe velovervejede beslutninger og møde dine udfordringer med overblik, fleksibilitet og langsigtet tænkning. Så du ikke kun overlever i minuttet, men skaber handlemuligheder, selv når du mærker pres.
Hvorfor er det vigtigt for dig at være robust i dit liv?
Du har brug for at være robust, når du er presset, stresset, utryg, bange, fortravlet, provokeret, frustreret, uenig, såret eller magtesløs. Du er en del af et moderne samfund, hvor du hele tiden oplever forandringer, udfordringer, stress og valg.
Du præsenteres konstant for muligheder, som kræver din fulde opmærksomhed: Når du er social med andre, når du går på arbejde … selv når du er hjemme og sidder i sofaen med din familie og surfer på telefonen.
De mange hurtige valg kombineret med alt det, som sker omkring dig, gør dig i perioder slidt, træt og i nogle situationer stresset og syg.
Og det er her din robusthed kan hjælpe dig til at træffe gode og sunde valg … så du ikke skælder ud på uskyldige mennesker omkring dig, overskrider dine egne grænser, overspiser eller på andre måder handler ufornuftigt, når du føler dig presset, udfordret, stresset og når kroppen siger fra.
Robusthed kan trænes …
Som jeg skrev er det en myte, at du enten er født med robusthed eller uden. Du kan være født med særlige personlighedstræk, som betyder, at du tidligt i livet fik en naturlig robusthed. Men grundlæggende er det aldrig for sent i livet at styrke og udvikle din robusthed, da robusthed er en evne og ikke et personlighedstræk.
Hvis du lige nu sidder og tænker, ’at andre er langt mere robuste end jeg’ og ’at det her ikke gælder for mig’, så husk altid at vores hjerner er plastiske, hvilket betyder, at vi med træning, tænkning og fokus kan tillære os nye adfærdsmønstre og styrke vores evne til robusthed … og alt muligt andet.
Sådan styrker du din robusthed i hverdagen
Som en start introducerer jeg dig for den 4-trins model, jeg altid bruger i samtaler, hvor vi træner mental robusthed.
Jeg starter med at beskrive en hverdagssituation, som de fleste kan genkende:
’Du står i en udfordrende situation. Du er for sent på den, dagen har været lang. Jobbet har drillet og du skal lige runde den sidste indkøbsmulighed for at købe ind til aftensmaden på vejen hjem. Lidt forsinket selvfølgelig og med viden om at derhjemme venter din partner og børn. Du mærker en dårlig samvittighed over at være forsinket og ønsker at gøre et hurtigt indkøb.
Køen til kassen er lang og kassemedarbejderen tager sig god tid til at gøre sit arbejde. Du bliver mere og mere stresset, din partner sender dig en besked om, hvor du dog bliver af. Du mærker lyst til at skynde på kassemedarbejderen, irriterer dig endnu mere over den lange kø.’
Situationen er ikke et helt normalt hverdagseksempel. Du kan sikkert komme i tanke om andre lang mere belastende situationer i dit liv – og i de situationer kan fire enkle trin hjælpe dig til at komme godt igennem det pres, du udsættes for, på en smart og langsigtet måde:
- TÆNK – Hvad sker der lige nu? Hvad er det, der presser mig?
- VÆLG – Hvilke handlemuligheder har jeg lige nu? Hvad vil det være smart at gøre?
- HANDL – Gør det som er smartest og mest langsigtet.
- HVIL – Skab ro om dig selv og genvind din balance.
Det særlige ved en god robusthed er – ud over at bliver bedre til at håndtere pressede situationer, at du lettere sikrer at du handler i overensstemmelse med dine egne værdier. Når du møder lidelse, når du møder fristelser, når du møder mennesker, der udfordrer dig – og når du står foran store krævende opgaver. Dine værdier er de linjer, som du grundlæggende ønsker at leve hele dit liv efter. Normer, ideologier, tanker og ideer omhvordan du syntes, dit liv skal leves. Din robusthed vil derfor ikke kun være din ven, når du er presset, men også en kilde til indre tilfredshed, tillid, stabilitet og ro.
Livet handler ikke om at fjerne lidelse og modgang, men om hvordan du håndterer dine udfordringer, når de kommer … for det gør de.
Så min invitation til dig er, at tage de fire trin med dig ud i din hverdag. Teste dem – og se om ikke du oplever, at de giver dig en ny ’rygstøtte’ og et nyt overskud i at håndtere hverdagens små og store ’bump på vejen’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]